search

basic information
reports

White-Backed Woodpecker

Dendrocopos leucotos (Bechstein, 1803)

Белоспинный дятел | Ақжон тоқылдақ
male

2006-04-19
Uralsk, Kirov park, West Kazakhstan oblast
© Askar Isabekov

Distribution

Breeds in Ural valley (in south to Kalmykovo village), in Kokchetav upland, in Irtysh valley, on Southwest Altai, in Kalbinskiy Altai and on Cherny Irtysh valley. On dispersal recorded at Zaysan depression.

Biology

Rare resident. Inhabits the deciduous or mixed pine-birch forests both on plain and in mountain at altitudes up to 1450 m. Breeds in separate pairs, nest is located in tree holes (birch, willow) at height 2-7 m above the ground. Every year bores new nesting hole, old holes not used. Clutch of 3-5 eggs is laid in end of April – early May, juveniles fledge in mid-end June.

Subspecies

Dendrocopos leucotos uralensis (Malherbe, 1861)

References

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.

supplement

subspecies

Dendrocopos leucotos uralensis
(Malherbe, 1861)

go to family:

in other projects

Birds of Siberia

Birds of Xinjiang

Birds of Ukraine

Birds of Europaean part of Russia

Birds of Far East Russia

Birds of Russia

Birds of Belarus

Birds of Northern Eurasia

Birds of Tyumen Oblast

unidentified birds


2019-01-20

Анна Ясько: Здесь, видимо, есть сомнения из-за темных помарок на спине и по бокам шеи между маской и плечом у самца. Поэтому возникает вопрос, гибрид или
[....]

2019-01-11

Павел Пархаев: Я тогда создам дубль серии из молодых и положу "на определение". Аскар, пожалуйста, удали молодежь из этой серии

2019-01-04

Нурлан Онгарбаев: Не стали пугать птицу. Ноги не увидели.

more unidentified birds...